Drukuj przepis

Muszle nadziewane twarogiem




Conchiglioni czyli makaron w kształcie muszli który daje możliwość faszerowania nieskończoną ilością farszy i sosów. Wspaniała przekąska i w dodatku łatwa do zrobienia, świetnie sprawdza się jak i na przyjęciach tak i na spotkaniach ze znajomymi przy lampce wina. Farsz który ja Wam proponuję jest treściwy, smaczny i wyrazisty.

Składniki :


  • 12 muszki makaronu  conchiglioni
  • 250 dag twarogu półtłustego
  • 10 - 12 czarnych oliwek
  • 6 - 7  suszonych pomidorów
  • łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki skrojonej w kosteczkę papryki ( ja w połowie daję papryczkę chilli )
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie :

Makaron wrzucam do wrzątku i gotuję aż będzie al dente, zawsze jednak wrzucam więcej bo zawsze mogę wybrać najładniejsze. Wyciągam je, przelewam zimną wodą i wykładam na deskę otworem w dół aby ociekły.
Twaróg przekładam do misy i troszeczkę ugniatam aby go rozkruszyć. Pozostałe składniki czyli oliwki - kroję w piórka, suszone pomidory - w kosteczkę, czosnek - ścieram na tarce, papryka (papryczka chilli) - w drobną kosteczkę i dodaję do misy z twarogiem i mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawiam solą i pieprzem. Muszelki nadziewam przy pomocy łyżeczki.
Nadziewane muszle można również podać z sosem czosnkowym - jak na jednym ze zdjęć poniżej.

Smacznego.



Muszle nadziewane twarogiem Mechanik w kuchni

Muszle nadziewane twarogiem Mechanik w kuchni

Muszle nadziewane twarogiem Mechanik w kuchni

Muszle nadziewane twarogiem Mechanik w kuchni

Muszle nadziewane twarogiem Mechanik w kuchni

Muszle nadziewane twarogiem Mechanik w kuchni

1 komentarz:

  1. Jestem szczerą fanką tego bloga :) Super przepisy, fajnie przedstawione. Już się szykuje do sałatki z selerem naciowym no i teraz jeszcze conchiglioni

    OdpowiedzUsuń