Drukuj przepis

Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami

Czy ktoś ma ochotę na polędwiczkę wieprzową nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem śmietanowym ?



Składniki :
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 200 gr szpinaku
  • 100 gr pomidorów suszonych w zalewie
  • szklanka śmietany 30 %
  • przypawa do mięsa wieprzowego 
  • oregano
Przygotowanie :
Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą do mięsa wieprzowego i na chwilę odstawiam.
Pomidory odsączam nieco z zalewy, drobno kroję i dodaję do rozmrożonego szpinaku po czym mieszam. Powstałym farszem nadziewam polędwiczki delikatnie dociskając farsz palcem.
W tym samym momencie kiedy stawiam patelnię z odrobiną oliwy włączam też piekarnik. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładę polędwiczki i po kilka sekund obsmażam ją z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam w piekarniku ok 20 minut w temp. 160oC.
Na tą samą patelnię sypię szczyptę oregano i po chwili wlewam śmietanę którą co chwilę mieszając redukuję do kremowej konsystencji. Polędwiczkę po upieczeniu kroję w talarki i kładę na talerz na sos śmietanowy, podaję z pieczonymi ziemniaczkami które piekłem razem z polędwiczką.

Smacznego :)

Polędwica wieprzowa z szuszonymi pomidorami mechanik w kuchni szpinak

Polędwica wieprzowa z szuszonymi pomidorami mechanik w kuchni szpinak

Polędwica wieprzowa z szuszonymi pomidorami mechanik w kuchni szpinak

Polędwica wieprzowa z szuszonymi pomidorami mechanik w kuchni szpinak

Polędwica wieprzowa z szuszonymi pomidorami mechanik w kuchni szpinak

Polędwica wieprzowa z szuszonymi pomidorami mechanik w kuchni szpinak

Polędwica wieprzowa z szuszonymi pomidorami mechanik w kuchni szpinak

Polędwica wieprzowa z szuszonymi pomidorami mechanik w kuchni szpinak

4 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje - musiała być bajecznie dobra :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Była, była - a szpinak razem z pomidorami z odrobiną oleju z zalewy świetnie utrzymały soczystość.

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie?czy szpinaku nie podsmażamy przed dodaniem do pomidorów, dodajemy taki rozmrozony?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogólnie są 2 rodzaje szpinaku mrożonego, jeden to naturalny którego nie trzeba podsmażać a drugi to z dodatkiem śmietany który skazane jest przesmażyć aby śmietana znów idealnie się połączyła ze szpinakiem.
    Ponadto zapiekanie polędwiczki czyli obróbka cieplna również wpłynie na szpinak w tym daniu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń