Drukuj przepis

Śledź w słodkich buraczkach


Śledź w słodkich buraczkach to nieco odmienna propozycja podania śledzia np. na przyjęcie. Połączenie dwóch różnych smaków oraz efekt wizualny zaciekawi każdego śledziowego amatora.



Składniki :
  • 5-6 płatów śledziowych a la Matias
  • 3 większe ogórki
  • 1 gruszka
  • 2 średnie buraki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 średnia cebula
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki majonezu
Przygotowanie :
Matiasy odsączam ze słonej wody, płuczę, kroję w paski, przekładam do misy i skrapiam sokiem z cytryny. Buraki dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą. Układam je na folii aluminiowej posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam w piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku.
Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem.
Buraczki po obraniu skórki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru soku i łączę z drobno posiekaną cebulką i mieszam. Jeśli trzeba można doprawić odrobiną cukru i soli.
Układam na paterze na przemian formując paski.

Smacznego :)

Śledź w słodkich buraczkach na przyjęcie imprezę mechanik w kuchni


Śledź w słodkich buraczkach na przyjęcie imprezę mechanik w kuchni

Śledź w słodkich buraczkach na przyjęcie imprezę mechanik w kuchni

Śledź w słodkich buraczkach na przyjęcie imprezę mechanik w kuchni

Śledź w słodkich buraczkach na przyjęcie imprezę mechanik w kuchni

Śledź w słodkich buraczkach na przyjęcie imprezę mechanik w kuchni

1 komentarz:

  1. Wspaniale się prezentuje ,wyśmienicie ,
    musi być przepyszne aż ślinka leci .......
    Super przepis

    OdpowiedzUsuń