Drukuj przepis

Zapiekane jaja z pomidorami


Niedziela. I jak to prawie w każdą niedzielę bywa znowu miałem mały dylemat "Co na śniadanie ?" aby spróbować zaskoczyć swoją żonę i syna. Dawno już nic nie zapiekałem więc kierunek był jeden.



Składniki (na 4 porcje) :
  • 4 jajka
  • 250 g pomidorów (3-4 szt)
  • 2 łyżki masła
  • średnia cebula
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szczypiorek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz 
Przygotowanie :
Drobno pokrojoną cebulę szklę na niecałych 2 łyżkach masła. Pomidory parzę i ściągam skórkę, koję w kostkę i dokładam do cebuli. Duszę przez chwilę po czym miksuję blenderem. Powstały przecier cedzę przez sito aby pozbyć się grubszych reszek cebuli i mieszam go ze śmietaną solą i pieprzem.
Foremki do zapiekania smaruję masłem, obsypuję odrobiną bułki tartej i wlewam do nich przecier. W każdej foremce robię lekkie wgłębienie do którego wbijam po 1 jajku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok 15-20 minut w 180oC.

Zapiekane jaja z pomidorami eggs tomato Mechanik w kuchni pomysł śniadanie blog kulinarny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz