Drukuj przepis

Paella z kurczakiem


Paella, hiszpańska potrawa z typu dań jednogarnkowych. Syta, treściwa a przenikające się smaki idealnie ze sobą współgrają no i prosta w przygotowaniu.



Składniki :

  • 300 gr ryżu do paelli ew. carnarolli lub arborio (są to ryże do risotto)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 40 dag filetu z kurczaka
  • 100 gr kiełbasy (najlepiej chorizo)
  • kilkanaście nitek szafranu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • oliwa
  • natka pietruszki

Przygotowanie :
Kiełbasę kroję w ćwierć-talarki o grubości ok 0,5 cm.
Kurczaka po oczyszczeniu w ok 1,5 cm kosteczkę podobnie paprykę.
Czosnek ścieram na tarce a pomidora parzę, ściągam skórkę i kroję w kostkę lecz bez miąższu.
Bulion zagotowuję razem z szafranem.
Na patelni głębokiej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, dodaję kiełbaskę i podsmażam aż wytopi się nadmiar tłuszczu, dodaję kawałki kurczaka i mieszając obsmażam z każdej strony w między czasie dodając starty czosnek.
Gdy filet jest już ładnie obsmażony dodaję kukurydzę, paprykę i pomidora, mieszam chwilkę i dodaję przyprawy (kurkumę i obie papryki) oraz łyżkę koncentratu. Wszystko ciągle smażąc mieszam i po chwili wsypuję ryż. Mieszam dokładnie wszystko na patelni przez 2-3 minuty i wlewam przecedzony bulion (bez nitek szafranu).
Całość gotuję ok 10-12 minut mieszając tylko co jakiś czas następnie zmniejszam ogień do minimum i duszę / prażę paellę jeszcze przez kilka minut.
Gotową paellę stawiam razem z całą patelnią na stół, skrapiam aromatyzowaną oliwą i posypuję natką pietruszki.


Kiełbaska chorizo kurczak paella danie jednogarnkowe na obiad pomysł

Hiszpańska paella z kurczakiem kukurydza z puszki pomidor bez skórki mechanik w kuchni catering pszczyna

Hiszpańska paella z kurczakiem szef kuchni Paweł Skiba dart pol catering event imprezy

danie jednogarnkowe szybki obiad syty z ryżem ryż do risotto

Hiszpańska paella z kurczakiem składniki na do paelli hiszpańskiej

Hiszpańska paella z kurczakiem espaniol paella chicken essen kuchnie świata

Przepis regionalny przepisy z całego świata mechanik w kuchni szef kuchni poleca

Hiszpańska paella z kurczakiem szef kuchni logo Paweł Skiba dartpol imprezy plenerowe

Sałatka szefa kuchni sałatka z białej kapusty na bazie wody mineralnej szybki obiad dla zapracowanych

Propozycja podania danie jednogarnkowe paella

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz