Drukuj przepis

Karkówka w zupie cebulowej


Pomysł na karkówkę w zupie cebulowej z pieczonymi łódkami z ziemniaków dostałem od 11-letniej Marysi, zaciekawił mnie ten przepis bo dowiedziałem się również że niespecjalnie przepada ona za karkówką z wyjątkiem tej wersji. Przepis na blogu więc jest sprawdzony i godny polecenia. A ja już kupiłem drugą zupkę ...



Składniki :

  • 3 słuszne kawałki karkówki (po ok 20 dag każdy)
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 op. francuskiej zupy cebulowej 'knor'
  • przyprawa do karkówki
  • kilka średnich ziemniaków
  • oliwa aromatyzowana (np. z chilli)
Przygotowanie :
Kotlety karkówki przyprawiam nieco przyprawą do karkówki 30 minut wcześniej, natępnie je rozbijam tłuczkiem z obu stron i podsmażam na odrobinie oliwy z obu stron po ok 0,5 minuty (aby tylko zamknąć pory). Do śmietany wsypuję zupę w proszku i dokładnie mieszam, wlewam trochę do naczynia żaroodpornego na czym układam ciasno karkówkę i zalewam resztą zupki. 
Przykrywam folią aluminiową i zapiekam ok 45 minut w 200oC.
W tym samym czasie obieram ziemniaki krojąc je na "4", skrapiam oliwą aromatyzowaną chilli i zapiekam obok karkówki w tym samym czasie.





Karkówka w francuskiej zupie cebulowej pomysł na obiad dziecko niejadek dieta bezmięsna mięso dla dzieci zupa cebulowa

kreatywne gotowanie mechanik w kuchni kuchnia mechanika zupka dla dzieci mięso karkówka steki zapiekana w zupie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz