Drukuj przepis

Makówki


Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makówek. Jest to stały element świątecznego stołu  zupełnie tak samo jak karp. Przepis wyniesiony z domu rodzinnego niezmienny u mnie przez kilkanaście lat aż do tych świąt - dodałem suszoną żurawinę :)



Składniki na ok 3,5 litrowe naczynie :

  • 1 duża strucla / chałka
  • 250 gr zmielonego maku
  • 1,4 litra mleka 3,2%
  • 80 gr masła
  • 100 gr płatków migdałowych
  • 150 gr rodzynek sułtańskich
  • 75 gr szatkowanych orzechów włoskich
  • 50 gr żurawiny suszonej 
  • 2 łyżki cukru (słodkość do smaku)
  • 1 łyżka miodu 
Przygotowanie :
W większym garnku zagotowuję masło z mlekiem i cukrem.
Dodaję mak i co chwilę mieszając zagotowuję - wszystko na spokojnym ogniu.
Na samym końcu dodaję miód i przez cały czas przygotowywania makówek nie zapominam o mieszaniu.
Do naczynia wlewam chochlę mleka z makiem, wsypuję po trochu wszystkich bakalii i układam względnie dokładnie kromki strucli jeśli trzeba formuję je w powstałe luki rwąc je.
Całość przelewam mlekiem z makiem i znów bakalie i względnie dokładnie poukładana warstwa strucli. 
I tak do wyczerpania składników. Wierzch na sam koniec również ozdabiam bakaliami.
Makówki studzę do temperatury pokojowej a następnie pod przykryciem wystawiam na balkon ... taaa ... tak było kiedyś, kiedy mieliśmy śnieg na święta, teraz trzeba włożyć do lodówki.

Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA :)

Makówki masło kostka masła biedronka strucla chałka ŚBN

Makówki - zagotuj mleko z miodem i cukrem przepisy na święta świąteczne przepisy

Makówki - dosyp mak i mieszając zagotuj mak na święta makowiec makówki mazurek

Makówki mak na święta bożego narodzenia przepisy 12 potraw dań na świątecznym stole przepisy

Miód w przepisach świątecznych łyżka miodu makowca makowiec makówki strucla czy chałka przepis

Makówki skrojone bakalie do makówek rodzynki migdały płatki migdałowe żurawina w płatkach do ozdoby orzechy włoskie

Układanie warstw na makówkach soczyste makówki przepis warstwa maku bakalii stucli chałki chałka piekarnia przepis

Świąteczne przepisy makówki ciasta ciasteczka śledź na świątecznym stole śledź po tartarsku wigilijny stół przepisy

Makówki choinka na świta żywa sztuczna pomarańcza z goździkami kolęda śnieg ryba karp w galarecie

Przepis na ciasteczka ozdoby choinkowe wigilia kolacja szał zakupów prezenty choinka brak śniegu na święta sylwester świąteczny nastrój  lampki choinkowe

Przepis na makówki swojskie przepisy śląskie lampki choinkowe bombki ozdoby jarmark świąteczny opłatek sianko po obrusem pasterka mówiące zwierzęta pierwsza gwiazdka betlejemska


2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam makówek, a więc spróbowałabym. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania, w moim rodzimym domu jest to wigilijny deser a mama robi je jeszcze na sylwestra ale już w ilości symbolicznej :) teściowa zresztą też :)

      Usuń